Επεμβάσεις

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παρατηρηθεί σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας των οφθαλμικών παθήσεων.

Ενδεικτικά κάποιες από τις επεμβάσεις:

Επεμβάσεις καταρράκτη, γλαυκώματος, βλεφαροπλαστικής, στραβισμού, cross linking, αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, ενδοβολβικές ενέσεις (θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, των φλεβικών αποφράξεων του αμφιβληστροειδή και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας), μικροχειρουργικές επεμβάσεις κ.λ.π.

Διαθλαστικές επεμβάσεις

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις λειτουργούν διορθωτικά στις διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός, Στόχος των επεμβάσεων αυτών είναι η απαλλαγή από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, καθώς επίσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser είναι ευρέως διαδεδομένες επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, αλλά και της πρεσβυωπίας, αν και αυτή δεν αποτελεί διαθλαστική ανωμαλία

Στις διαθλαστικές επεμβάσεις, εφαρμόζεται κυρίως το Excimer Laser, με μήκος κύματος 193 nm. Χρησιμοποιείται πάνω στον κερατοειδή, διασπά τα μόρια και τα εκτινάσσει στο χώρο, χωρίς να παρατηρούνται θερμικές ή άλλες βλάβες στους γειτονικούς ιστούς.

PRK

Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) αποτελεί μία διαδικασία της επέμβασης διάρκειας μερικών λεπτών και πραγματοποιείται με σταγόνες. Το excimer εφαρμόζεται στον κερατοειδή, για λίγα δευτερόλεπτα αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί το επιθήλιό του. Αμέσως μετά τοποθετείται προστατευτικός μαλακός φακός επαφής περίπου για 3-5 ημέρες, μέχρι να επουλωθεί ολοκληρωτικά η περιοχή που έγινε το λέιζερ.

Ο οφθαλμός παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και σταθεροποίηση της όρασης. Να σημειωθεί πως η καθαρότητα στην όραση επανέρχεται σταδιακά.

LASIK

Η τεχνική του Laser In situ κερατοσμίλευση (LASIK) περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μισχοειδούς κρημνού από έναν μικροκερατόμο και στη συνέχεια φωτοαφαίρεση στρώματος κερατοειδούς, τόσο όσο απαιτεί η διαθλαστική ανωμαλία που χρήζει διόρθωση.

Στη συνέχεια ο κρημνός στρώνεται προσεκτικά στη θέση του και συχνά τοποθετείται ένας φακός επαφής ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα.

 Είναι σύνηθες να παρατηρείται στον ασθενή ένα αίσθημα καύσου και ξένου σώματος το οποίο υποχωρεί μέσα στις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες.

Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο σωστός και ακριβής προεγχειρητικός έλεγχος.

ΤΚΡ

Η θερμοκερατοπλαστική αποτελεί μία μέθοδο εφαρμογής θερμότητας με ραδιοσυχνότητες ή λέιζερ, σε σημεία της περιφέρειας του κερατοειδή και διορθώνει τη υπερμετρωπία και ως εκ τούτου μειώνει και την πρεσβυωπία.

Η Femto LASIK είναι μια εξελιγμένη παραλλαγή της LASIK. Η διαφορά τους εντοπίζεται στη δημιουργία του κρημνού, ο οποίος στην Femto LASIK δημιουργείται με τη χρήση laser. Αποτελεί μια επέμβαση laser on laser. Εν συνεχεία φωτοαφαιρείται το στρώμα κερατοειδούς, τόσο όσο η διαθλαστική ανωμαλία χρειάζεται να διορθωθεί και το flap στρώνεται προσεκτικά στη θέση του.

Χειρουργείο καταρράκτη

Σε περίπτωση που ο καταρράκτης δυσχεραίνει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του όπως είναι η ανάγνωση εφημερίδας, η οδήγηση αυτοκινήτου, το ράψιμο) τότε κρίνεται απαραίτητο να αφαιρεθεί. Η αντίληψη “ να ωριμάσει” δεν ισχύει πια, γιατί πλέον κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

cataract

Στη σημερινή εποχή οι επεμβάσεις του καταρράκτη πραγματοποιούνται με την ενστάλαξη αναισθητικών σταγόνων και η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι η φακοθρυψία. Από μία μικρή τομή 3 χιλιοστών το υλικό του καταρρακτικού φακού θρυμματίζεται με τη βοήθεια υπερήχων και στη συνέχεια αναρροφάται. Στη θέση του θολερού φακού τοποθετείται ο ενδοφακός. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 20 λεπτά και δεν απαιτούνται ράμματα.

 

Η διασύνδεση κολλαγόνου στην αντιμετώπιση του κερατοκώνου (Cross-linking)

 Η διασύνδεση του κολλαγόνου εφαρμόζεται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου. Στην ενίσχυση του κερατοειδή, πολλοί παράγοντες συντείνουν όπως είναι για παράδειγμα η χρήση ενός φωτοευαισθητοποιού παράγοντα, της ριβοφλαβίνης σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία UV-A. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κερατόκωνου, η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο με θετικά κλινικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται στην αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου, στη μεταβλητή βελτίωση της οπτικής οξύτητας και στην ασφάλεια της.

 

Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις

Το σύγχρονο υπερόπλο της οφθαλμολογίας για παθήσεις που κατά το παρελθόν οδηγούσαν τους ασθενείς σε τύφλωση ονομάζεται anti-VEGF παράγοντας (vascular endothelial growth factor).

endoualoidikes

Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση του στη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, των φλεβικών αποφράξεων του αμφιβληστροειδή και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας  έδωσε τη δυνάτοτητα σε ασθενείς να ανακτήσουν την οπτική τους οξύτητα και να την διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

H εφαρμογή τους γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπό τοπική αναισθησία, τηρούνται αυστηροί κανόνες ασηψίας. Xρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που καθιστούν την  διαδικασία ασφαλή, ανώδυνη και ταχύτατη.